Kanske du känner till sjötunga och gillar att äta den? Då ska du även testa att äta bergtunga. Om du vill, beställ bergtunga med hemleverans. Bergtunga kallas även för bergskädda och det är en väldigt lyxig och fin matfisk. Den liknar såväl sjötunga, som rödtunga i smak. Dessutom är den enkel att tillaga och du kan göra rullader så väl som fiskgratäng av den.
Bergtunga tillhör familjen flundrefiskar inom ordning plattfiskar och den är halvoval till sin form. Fördelen med denna fisk är att du kan tillaga den på en massa sätt. Den kan gnsbakas, pocheras eller bara lätt paneras och stekas i smör. Tänk bara på att inte överlaga den!
Nedan får du ett bra recept på fiskgratäng med denna fisk.
Ingredienser
Till garnering
Till såsen
Till potatisrosor
Beskrivning
Sätt ugnen på 200˚
Smörj enl ångpanna och lägg i fiskfiléerna. Krydda med salt och peppar. Lägg på dillkvistar och slå på vinet. Täck med aluminiumfolie och ungskogar i 12-15 minuter. Lyft över fisken med hålslev den form som gratängen ska serveras ur. Spar fiskbuljongen till såsen.
Skala räkorna och ställ undan.
Skala och koka potatisen och gör ett gott potatismos medtas äggulor i. Spritsa sedan ut rosor på ett bakplåtspapper. K
Gör gratängsåsen genom att smälta smöret, röra i vetemjölet, tillsätt fiskbuljongen från ugnskokningen, grädde och vin efter smak.på slutet rörs äggulorna i. Inför serveringen läggs gratängen ihop med räkor och dill och överst såsen.
Gratinera i 250 grafer varmluftsugn i 10-15 minuter.