Hur mäter man ett fönster?

Dags att köpa nya gardiner, eller kanske till och med byta fönster i din bostad? Där det rätt bra att ha koll på hur man gör när man mäter. För gardiner är det viktigt att mäta yttermått, medan andra mått spelar större roll när du ska byta hela fönster. 

  • Gardin: Mät bredden på fönstret och lägg till 15 för var sida, alltså totalt 30 cm extra. Om ditt fönster är 120 cm brett ska du ha en stång som är 150 cm. Är det små fönster kan du lägga på 30 cm på var sida, då kommer gardiner att hänga mot väggen och dina fönster ser större ut.
  • Fönster: När det gäller att få rätt fönsterdimensioner ska du mäta hålet för fönstret invändigt. Dra bort cirka 15 mm för var sida för att kompensera för tätningar. När du sedan beställer fönster är måtten alltid bredden x höjden. 

Så hittar du nya fönster

Du kan vända dig till en vanlig byggvaruhandel när det är dags att välja fönster. De har ett brett sortiment men olika kvalitet. Det du inte får då är expertisen som du får om du istället vänder dig till en firma som handlar med enbart fönster. Vill du exempelvis köpa fönster och fönsterdörrar så kan du då samtidigt få svar på många frågor kring både mått och installationer. På byggvaruhandeln blir det mer allmän information. Så ska du byta fönster efter nyår, vänd dig till en expert!

30 Dec 2022